Over ons

Wist u dat 1 op 9 kinderen in België in armoede opgroeit? Dat zijn kinderen die in een gezin leven waar weinig geld is. Deze kinderen worden op hun verjaardag nog eens extra geconfronteerd met de armoede thuis. Er is geen feestje omdat daar geen geld voor is. Vzw Kietelt maakt van die ene speciale dag een echt feest. Vzw Kietelt geeft geen geld maar een mega coole verjaardagsdoos. Via de OCMW’s en voedselbanken wordt deze verjaardagsdoos bezorgd aan de ouders van dit gezin 2 weken voor dat het kind jarig is. De inhoud hiervan bestaat uit: Versiering om deze speciale dag wat meer kleur te geven, traktaties voor de kindjes in de klas, alle benodigdheden voor een mega cool feestje thuis en natuurlijk een mooi cadeau voor de jarige .

Vzw Kietelt werkt anoniem zodat kinderen niet weten dat wij hun verjaardag mogelijk maken. Voor hun is het gewoon een bijzondere dag waar de ouders voor hebben gezorgd. Overschrijven kan je op onze rekening: BE42 9731 2112 5954

Word ook sponsor
Verjaardagsdoos


Hoe het begon ...

De vzw Kietelt is opgericht door Mark Breemans en zijn vrouw Elke Maeyens. Het heeft een hele voorgeschiedenis gekend voor we effectief gestart zijn met dit initiatief.

Het prille begin was een zendingsreis naar Portugal als leiding van een Christelijke jeugdorganisatie. Het doel van deze organisatie is om jonge mensen te vormen door te leren over het christelijk geloof en het geleerde in de praktijk te brengen. Onze groep ging voor die praktijkervaring naar de grootstad Porto met als één van de opdrachten voedselpakketten uit te delen aan de armen.

Dit deden we samen met een plaatselijke organisatie “CASA” die zowel op grote pleinen iedere dag voedsel uitdeelde aan daklozen als pakketten bezorgde bij kansarme gezinnen aan huis . Dit te doen gaf ons een nog grotere liefde voor mensen en specifiek kinderen die leven in armoede. Tijdens een activiteit in een speeltuin waar we allerlei activiteiten deden om de kinderen te animeren maakte Mark simpele ballonfiguren. Deze simpele ballonen brachten een glimlach op de kinderen hun gezicht en sindsdien is zijn slogan “Ieder kind verdient een glimlach”. Terug in België aangekomen is Mark zich meer gaan toespitsen op ballonanimatie.

Algauw ontstond “De ballonnenman Pappie Cool”. In zijn achterhoofd bleef steeds de gedachte om kansarme kinderen

die glimlach te geven als ballonnenclown. Al snel kwam hij erachter dat er in België ook veel kinderen in armoede leefde en dat sommige zelfs op hun verjaardag geen feestje konden geven. Pappie Cool kreeg meer bekendheid maar met dit werk was het aantal kinderen in armoede dat we konden bereiken erg beperkt (er zijn maar 4 weekenden in één maand.) In januari van 2014 kwam Mark tijdens een gesprek met iemand uit de ouderraad van de school van zijn zoon op het idee om een totaalpakket samen te stellen voor deze gezinnen. De gesprekspartner vertelde dat er in Nederland reeds zo’n organisatie bestond.

De plannen werden concreter en na wat gesprekken met vrienden en collega’s merkten we hoe groot de nood was hier in Limburg en hoeveel mensen ons steunden in het realiseren van onze droom: iets voor de zwakkere en dan zeker de zwakkere kinderen uit onze omgeving te mogen betekenen. Sindsdien is vzw ’t kietelt uitgegroeid tot een stabiele organisatie die al in meer dan 10 gemeentes werkzaam is. Jarig zijn is een feestje! Je krijgt cadeautjes, trakteert je klas en vriendjes komen taart eten en spelletjes doen. Tenminste, dat is de bedoeling. Helaas zijn er in Limburg en een deel Vlaams Brabant waar we actief zijn kinderen die sociaal worden buitengesloten omdat ze opgroeien in armoede. Dat betekent: geen schooluitstappen, geen sport en …. geen leuke verjaardag. En voor deze kinderen is er vzw Kietelt. Want ieder kind verdient een verjaardag.